I dag tidlig skulle jeg avgårde på spordømming igjen og ikke veldig langt fra der jeg bor lå denne kolla død i grøfta. Det er et trist syn – dette er antakelig en av «mine» gjester som jeg ser omtrent hver kveld ute på bøen der jeg bor…
På denne tiden av året er det gjerne lurt å følge ekstra godt med i grøftekantene både i kveldsskumringen og tidlig morgen – for da er dyra i bevegelse til /fra beiteplassene. Vi som er lokalkjente unngår gjerne disse tragiske påkjørslene for vi vet hvor dyra liker å trekke over veiene. Det er verre for de som bare kjører gjennom på vei til jobb eller andre oppdrag.
Hva skal du gjøre dersom du er uheldig å kjøre på en hjort?
- Ring 02800 – det er politiet. De sitter med navn og telefonnr til viltnemnd og ettersøksekvipasjer.
- Si hvem du er – telefonnr du ringer fra og hvor du befinner deg.
- Det beste er om du kan bli på stedet til ettersøksekvipasje kommer, men dersom du er forhindret i det så merk stedet så godt du kan med f.eks en plastpose på autovernet. Det sparer masse tid for ettersøksekvipasjen i leiting etter skadestedet.
- Merk deg hva slags dyr det er – er du ikke kjent med hjort og rådyr så prøv å si om dyret er lite som en sau (da er det ofte rådyr eller hjortekalv) eller litt mindre enn en ku (da er det hjort).
- Prøv også å legge merke til hvilken vei dyret løp og om det var flere med (hjortekolla har gjerne kalv med seg).
- Dersom dyret ligger i grøfta og ser ut til å være i live – er du komfortabel med det (er jeger f.eks) så kan du bruke jekken og avlive dyret. Vel og merke dersom det er et lite dyr – en voksen hjort bør du holde deg unna for du kan bli skadet av klauvene/geviret. Dette må du kjenne på selv – avlivning av skadde dyr er ikke noe man gjør sånn uten videre.
2. september, 2010 kl. 08:42
Veldig god informasjon! Den burde nådd ut til de mange som IKKE er natur-/jaktinteresserte, men det er vel kanskje et flertall slike her i forumet, og lite av de andre. Det er i alle fall viktig å håndtere situasjonen korrekt. Jeg har selv, i forbindelse med engasjement i oppsynet, deltatt ifb viltpåkjørsler, og vet hvor viktig det er å merke sted, varsle korrekt osv. Det forekommer at folk kjører videre, og først gir beskjed når de kommer på jobb, med en helt unøyaktig stedsangivelse. Ikke lett å starte ettersøk da!
2. september, 2010 kl. 19:25
Helt enig i det – jeg har ikke tall på alle de gangene vi har leita etter skadestedet – gjerne uten telefonnr til den uheldige bilisten slik at vi kan få klarlagt hvor ulykken skjedde… ja enkelte ganger har vi vært opptil en km ute av kurs viser det seg i ettertid!
Danskene har et flott system der alle nye biler i tillegg til førstehjelpspute også har brede plastbånd med påskriften «viltulykke» som de kan markere skadestedet med. Kanskje en ide for norske forhold?